8 Σημαντικοί λόγοι για να ασφαλίσεις το σπίτι σου!

Ας δούμε μερικούς μύθους για την ασφάλιση σπιτιού, αλλά και μερικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να την σκεφτείς για το σπίτι σου.
Η λίστα με τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν στο σπίτι σου είναι μεγάλη. Κλοπές, φυσικές καταστροφές, βλάβες σε υδραυλικά ή ηλεκτρολογικά συστήματα και πολλά άλλα. Συνήθως σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί σε εμάς ή παίρνουμε μέτρα μόνο αφού συμβεί το απρόοπτο. Το σπίτι είναι από τα βασικότερα στοιχεία για τη διαβίωσή μας, που δεν στεγάζει μόνο την οικογένεια και τα αντικείμενα, αλλά και τις αναμνήσεις μας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ανέρχεται τα τελευταία χρόνια στο 74,6%, πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε, όμως το ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών δεν ξεπερνάει το 16%, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Μύθος 1: Η ασφάλεια σπιτιού κοστίζει πολύ Για κάτι τόσο σημαντικό, είναι λογικό να σκέφτεσαι ότι θα κοστίζει πολύ. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ένα πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας μπορεί να στοιχίσει λιγότερο από την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου. Επιπλέον, τα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας είναι ευέλικτα και προσφέρουν διαφορετικές καλύψεις ανάλογα με τις ανάγκες του δικού σου σπιτιού. Μύθος 2: Μπορώ να βάλω χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης Μπορεί να σκέφτεσαι πως αντί για ασφάλεια είναι καλύτερο να βάζεις χρήματα στην άκρη και να έχεις οικονομίες για μια ώρα ανάγκης ή αν προκύψει κάποια βλάβη ή ζημιά στο σπίτι. Όμως δεν μπορείς να γνωρίζεις τι θα συμβεί, ούτε το μέγεθος της ζημιάς. Και τότε μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με ένα πολύ μεγαλύτερο και άμεσο έξοδο.

Δες παρακάτω μερικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να ασφαλίσεις το σπίτι σου που μπορεί να μην είχες σκεφτεί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποκτήσεις ασφάλεια κατοικίας, πρώτος και καλύτερος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να μπορείς να αντιμετωπίσεις τα απρόοπτα. Ας δούμε όμως και μερικούς πιο συγκεκριμένους λόγους που έχουν ιδιαίτερη σημασία συγκεκριμένα για τη χώρα μας.
  • Υψηλή σεισμικότητα Στην Ελλάδα (όπως και στις γειτονικές μας χώρες, Ιταλία και Τουρκία) συμβαίνουν πολύ συχνά σεισμοί. Καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα γίνει σεισμός και τι ένταση θα έχει, η ασφάλεια σπιτιού είναι απαραίτητη. Μπορείς να ασφαλίσεις είτε μόνο το κτίσμα ή μόνο το περιεχόμενο, ή και τα δύο μαζί. Έτσι θα μπορείς να αποζημιωθείς για υλικές ζημιές που μπορεί να προκύψουν.
  • Κλιματική αλλαγή Στον 21ο αιώνα τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε συχνότητα και σε ένταση. Για παράδειγμα οι εκτεταμένες χιονοπτώσεις, καταιγίδες, πλημμύρες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι και κατά γενική ομολογία οι Έλληνες είμαστε απροστάτευτοι. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθεκτικότητας στις Φυσικές Καταστροφές του Swiss Re Institute, το 97% των Ελλήνων δεν έχει ασφάλεια απέναντι στις φυσικές καταστροφές (75% σε παγκόσμιο επίπεδο). Για το 2021, από τις περιουσίες που εκτέθηκαν σε φυσικές καταστροφές μόνο το 3% ήταν ασφαλισμένες.
  • Πυρκαγιές Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούσαν διαχρονικά πρόβλημα στη χώρα μας, αλλά τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο πολύ. Παρότι οι πυρκαγιές μπορεί να ξεκινούν από το δάσος ή το βουνό, βλέπουμε ότι συχνά μπορεί να απειλήσουν και κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας καταστροφές. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ για το 2021, από τις 8.252 ζημιές που σημειώθηκαν σε κατοικίες, το 12% οφειλόταν σε πυρκαγιές. Ανάλογα με τους όρους και τις καλύψεις του ασφαλιστήριου συμβολαίου σου, μπορείς να αποζημιωθείς 100% για τις ζημιές.
  • Θραύση σωληνώσεων Μια θραύση σωληνώσεων ή διαρροή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και κοστοβόρες ζημιές, όχι μόνο στο δικό σου σπίτι αλλά και στους γείτονές σου αν ζεις σε πολυκατοικία. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει από έντονες βροχοπτώσεις που φράζουν φρεάτια ή υδρορρόες, από το πάγωμα του νερού στους σωλήνες σε περιόδους παγετού, ή ακόμα και από κακοτεχνίες στην εγκατάσταση συσκευών ή σε υδραυλικές εγκαταστάσεις. Αν η ζημειά δεν οφείλεται σε παλαιότητα και κακή συντήρηση, μπορείς να αποζημιωθείς για τις ζημιές που θα προκληθούν.
  • Αστική ευθύνη Αν από ζημιά στο δικό σου σπίτι προκύψει ζημιά και στο γειτονικό (για παράδειγμα από θραύση σωληνώσεων όπως αναφέραμε παραπάνω), η πρόσθετη κάλυψη της αστικής ευθύνης σε προστατεύει. Έτσι αν προκύψει κάποια οικονομική απαίτηση για επισκευή ή αποζημίωση σε τρίτους, το ασφαλιστήριο πρόγραμμά σου σε καλύπτει και για αυτό.
  • Ασφάλεια προσωπικών αντικειμένων Το σπίτι δεν είναι μόνο οι τοίχοι και τα πορτοπαράθυρα, αλλά έχει μεγάλη σημασία και το περιεχόμενό του. Μπορείς να ασφαλίσεις οικιακές και ηλεκτρικές συσκευές,  προσωπικά σου αντικείμενα, ρούχα, σερβίτσια, και άλλα. Καθώς η αξία αυτών των αντικειμένων μπορεί να είναι δύσκολο να αποτιμηθεί.
  • Τεχνική βοήθεια Αν συμβεί κάποια ζημιά, το πρόγραμμα ασφάλισης περιλαμβάνει υπηρεσία τεχνικής βοήθειας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Πηγή: nextdeal.gr

Προσθήκη ενός Σχολίου

Your email address will not be published.

Καλέστε μας τώρα

Εξυπηρέτηση Πελατών